Veel mensen die twijfelen aan de kwaliteit van hun gehoor zouden graag een gehoortest willen laten doen, om erachter te komen of hun vermoeden ook op waarheid berusten. Maar waar kun je dat nou het beste doen en wat gebeurt er allemaal bij zo’n gehoortest? In dit blogartikel zullen we je kort uiteenzetten wat je kunt verwachten en waar je terecht kunt voor een gehoortest. Het is belangrijk om te weten dat een gehoortest uit verschillende onderdelen bestaat, omdat meerdere aspecten van je gehoor zullen worden getest.

Waar kun je een gehoortest laten uitvoeren?

Vroeger werden gehoortesten voornamelijk uitgevoerd door specialisten op de KNO-afdeling van een ziekenhuis. Door de steeds meer wijdverbreide aanwezigheid van gediplomeerde en gecertificeerde audiciens, kun je gehoortesten tegenwoordig op vele plekken laten doen. Belangrijk om te weten dat de ene gehoortest de andere niet is, en dat je om in aanmerking te komen voor een vergoeding van de zorgverzekeraar altijd moet controleren of de audicien bevoegd is om een bindende gehoortest bij je uit te voeren. De meeste opticiens hebben de laatste tijd ook een gediplomeerd audicien in dienst en uiteraard beschikken de gespecialiseerde audiciens in 99,99% van de gevallen over een audicien die een gehoortest kan uitvoeren die door de zorgverzekeraar wordt geaccepteerd. Ook kun je aan je huisarts een doorverwijzing vragen naar de oorarts om daar een gehoortest te ondergaan.

Hoe gaat een gehoortest in zijn werk?

Eest word je gevraagd een uitgebreide vragenlijst in te vullen over je gehoor. Dit is een door de zorgverzekeraars gestelde eis, om te voorkomen dat de test wordt uitgevoerd bij mensen voor wie het testen niet relevant is. Ook kan de audicien op deze manier alvast inzicht krijgen in waar je klachten liggen en hoe ze eventueel veroorzaakt zouden kunnen zijn. Daarna zal je met een koptelefoon over je oren moeten aangeven wat je hoort. Dit gebeurt door afwisselend en willekeurig tonen van een bepaalde frequentie af te spelen, waarop jij aangeeft of je de toon hoort en in welk oor je de toon hoort. Deze test wordt vervolgens herhaald met een hoofdband in plaats van een koptelefoon, om beter vast te kunnen stellen waar een eventueel gehoorprobleem ligt en wat de beste oplossing in jouw individuele geval om de gehoorproblemen op te lossen.